maanantai 3. elokuuta 2009

Nautilus-Cup ja Röytän Elojuhlat

Sunita osallistui kuuden hengen miehistöllä vuoden 2009 Nautilus-Cupiin. Kisaan oli ilmoittautunut 15 venekuntaa - 7 LYS-1 ja 8 LYS-2 -venettä. Spinaakkerilähtö tapahtui 11 aikoihin Oulun edustalta ja spinulla ajettiin Löyhän mutkaan saakka. Kisa oli tässä vaiheessa vielä varsin tasainen, eikä irtiottoja tapahtunut. Löyhän mutkaan saavuttiinkin melko tiiviissä joukossa. Materiaalisia tappioita koettiin, kun spinaakkerin pussi jäi kiinnitysnarusta kiinni skuuttiin ja repesi nostovaiheessa lähes kahtia.

Matka Löyhän mutkasta lateraalikääntömerkille oli tiukkaa luovia ja eroa alkoi syntymään. Ensimmäisenä toiselle spinaakkeriosuudelle kääntyi Tuulia (X-332) ja toisena Sinilintu (Rondo 33). Sunita seurasi perässä kolmantena ja kisa näytti saaneen suotuisan käänteen.

Toinen spinaakkeriosuus päättyi vihreälle lateraalimerkille, josta lähdettiin luoviosuudelle kohti Martinniemen edustan itäviittaa. Sunita päätti antaa kilpakumppaneille tasoitusta ja suuntasi luoviessaan kohti länsiviittaa... Kun virhe havaittiin, oli taistelu kärkipaikoista Sunitan kannalta ohi.

Lopputaival purjehdittiin kohtuullisen vitutuksen närkästyksen vallitessa ja lohtua toi vain korkkiruuville spinunsa punoneen Jahwelin voittaminen. Jälkikäteen kisatuloksia arvioitaessa vauhti olisi riittänyt ehkä parhaimmillaan kolmossijaan, jos kohtalokasta navigointivirhettä ei olisi tapahtunut ja kisa olisi purjehdittu samantasoisesti loppuun kuin alkumatka sujui. Kärkisijoille ei olisi missään tapauksessa ollut kakkosgenoan puuttuessa asiaa.

LYS-1 kisan voitti lopulta Tuulia ja kakkoseksi tuli Viiveri. Kolmossijan sai Sunitan sisaralus Ilonani. Kaikki tulokset luettavissa täältä.

Elojuhlat

Perinteiset Elojuhlat järjestettiin Röyttässä tuttuun tapaan ja vetovastuussa olivat Haukiputaan Veneilijät. Röyttä oli lähes täynnä ja uusia veneitä saapui vielä illan mittaan osallistumaan juhlintaan. Ohjelmassa oli mm. lohisoppatarjoilu, bingo, buffetti ja levytanssit. Paikalla olivat myös hinaaja Alpo sekä pikavisiitillä käynyt Raahen Fiia. Veneitä oli paikalla arviolta yli 80 ja purjeveneitäkin kuullun mukaan noin 40 - ellei enemmänkin.

Juhlat sujuivat totuttuun malliin ja merenkävijöiden majalla oli sauna kuumana. Jälkipelit olivat ehkä tavallista vaisummat - lienevätkö kisaajat olleet levytanssien pauloissa.

Paluumatkalla koettiin Rajavartiolaitoksen ratsia, mikä suoritettiin spinaakkeriajon aikana lennosta. Vene ajoi rinnalla ja miliisi kurkottautui veneeseen alkometrin kanssa. Partioveneen miehistö puhallutti tasaisesti läpi jokaisen Röytästä lähteneen veneen kipparin, saaliista ei ollut tietoa.

Kuuma alkumatka vaihtui lopulta vesisateeseen ja myrskyrintamien seuraamiseen. Nähtiinpä myös konkreettisesti mitä tapahtuu, kun tuulen suunta vaihtuu 180 astetta kesken spinaakkeriajon. Tuntemattomaksi jäänyt miehistö sai tosissaan tempoa peräpeilin takana liehunutta spinaakkeriaan alas. Paluumatka oli muilta osin tavanomainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti