lauantai 11. heinäkuuta 2009

Maaottelu!

Lauantaipäivä Båtskärnäsissä oli varattu purjehdusmaaottelua varten. Kilpailuun osallistui eskaaderilta kahdeksan venekuntaa ja lähtö tapahtui Båtskärsnäsin edustalla olevalta merialueelta kilpailulautakunnan veneen ja poijun muodostamalta maalilinjalta.

Veneet lähtivät LYS-kertoimen mukaan määritettynä hetkenä takaa-ajokisaan. Sunitalle ja Blueberrylle oli määritetty sama LYS-kerroin kisaa varten ja nämä veneet lähtivätkin viimeisinä ottamaan edellä menijöitä kiinni. Tai itseasiassa PetCat taisi lähteä vielä myöhemmin perään, mutta se taisi katamaraanina noudattaa hieman erilaisia lainlaisuuksia kisan suhteen.

Kisan alku oli tasaista taistoa Blueberryn kanssa ja ainoa ohitus tapahtui, kun kisan toinen (?) ruotsalaisvene jäi hiukan maalilinjan jälkeen taakse. Reitin pituus oli noin 12 merimailia ja radan päässä käytiin kiertämässä pienehkö saari ja palattiin samaa reittiä takaisin.

Ensimmäisellä mahdollisella spinutaipaleella - ennen saaren kiertoa - viritettiin spinu valmiiksi, vain todetaksemme nostimien olevan keskenään solmussa. Spinu jätettiin nostamatta, mutta sotkut saatiin siivottua köysistöstä. Kääntöpiste-saaren jälkeen Blueberry alkoi jäädä selkeästi taakse ja mielenkiinto kohdistui edellä menevien veneiden takaa-ajoon.

Kisan viimeiset kaksi mailia osoittautuivat ratkaiseviksi ja loppusuoralla nostettu spinaakkeri takasi tarpeellisen ohitusnopeuden. Sirhetar yritti vielä häiritä spinutaivalta peittämällä, mutta jäi lopulta taakse.

Sunita jäi lopulta kisan referenssiveneenä toimineesta ruotsalaispaatista reilut sata metriä taakse ja saapui selkeästi kilpakumppaneitaan nopeammin maaliin. Palkintojenjaossa paikallisen purjehtijaliiton edustaja ilmoitti lisäksi, että käytettyjä LYS-kertoimia oli jouduttu voimakkaamman tuulen vuoksi korjaamaan jälkikäteen, mikä tarjosi vain ajallista lisäetua Sunitalle.

Kisan kolmen kärki:
  1. S/Y Sunita (OM)
  2. S/Y Blueberry (OPS)
  3. S/Y Sirhetar (OPS)

Iltapäivän palkintojenjako. Paikalla kipparit ja eskaaderiväkeä, improvisoituna puhujankorokkeena toimi ponttoonilaituri. Heikki Laitinen tulkkasin palkintojenjaon Suomeksi. Kisapalkinnot sponsoroi Norrkust Marina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti