sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Oulun Regatta 2012 - toinen päivä

Toisena päivänä oli vuorossa 20 mpk avomerikisa Oulun edustalla. Startti tapahtui Nuottasaaren öljysataman edestä ja reitti kulki Toppilan porttien kautta Kotakarille, jossa käännyttiin takaisin ja purjehdittiin maaliin. Tuuli oli puuskissa yli kymmentä metriä ja arvottiin aikamme, laitetaanko ykkösgenoa vai jibi. Onneksi otettiin jibi, sillä tuuli ei ainakaan laantunut kisan aikana. Spekulaationa voidaan pohtia olisiko kakkosgenoa ollut vielä parempi purje keliin, mutta se ei auton takakontissa pötköttäneenä ollut enää realistinen vaihtoehto ennen lähtöä.

Startti onnistui hyvin. Arvoimme viimeiseen asti, että lähdemmekö spinaakkerilla vai ei - mutta päätimme lähteä jibillä ja nostaa spinun jos tilanne sen sallisi. Nopeasti kuitenkin todettiin, että spinu ei ole hyvä vaihtoehto ja purimme puomin ja spinun pois kannelta. Sirenoista Jahweli oli saanut myös hyvän lähdön ja se oli pari veneenmittaa edellämme, kun lähestyimme Toppilan kääntöpistettä. Ilonani oli valinnut taktiikaksi spinaakkerilla ajon ja se ottikin meitä kovasti kiinni, kunnes Viiveri nostatti sen pois kurssilta. Myöskin spinun lasku ennen merkkiä näytti epäonnistuvan ja Ilonani ei enää noussut haastajaksi.

Toppilan portilla käännyttäessä totesimme olevamme hyvissä asemissa. Edellä Meta-Baron vaihtoi pienemmän purjeen ja Bohemia broachaili - mikä kertoi oman purjevalintamme olleen onnistuneen. Seuraava kisa käytiin ensin kemiläisen Neidon kanssa, joka alkoi Kotakarin kääntöpisteen lähestyessä jäämään selkeästi taakse. Yllätyksettömästi edellämme oli myös Sinilintu, jota lähdimme kaikin keinoin ajamaan takaa. Hitaasti Sinilintu lähestyi ja lopulta Kotakarin kääntömerkin jälkeen luikahdimme siitä ohitse. Nyt alkoi samanlainen takaa-ajo, jossa yritimme kaikin keinoin saada Sinilintuun (LYS 1,22) kaulaa, jotta saisimme oman aikamme (LYS 1,23) riittämään. Purjeet säädettiin heittoplokilla, jolloin niihin saatiin parempi sola aikaiseksi. Tämä säätö tehtiin vain valitettavasti liian myöhään.

Etäisyys Sinilintuun kasvoi liian hitaasti ja maaliin tullessa olimme vain muutaman veneenmitan edellä. Saavutimme tasaisesti myös Bohemiaa, vaikka sillä ei sijoituksissa ollutkaan enää merkitystä. Lopullisessa ajassa hävisimme puolisen minuuttia - Sinilinnun ollessa päivän voittaja ja meidän tullessa toiseksi.

Kokonaisuutena toisen päivän kisa oli todella hieno. Avomerikisan rata ei edellispäivään verrattuna tarjonnut mitään jännitystä, mutta hyvä startti ja tiukat kamppailut toivat hommaan väriä. Kokonaiskilpailussa sijoituksemme oli lopulta neljäs, mikä oli erinomainen saavutus.

> Oulu Regatta - LYS-1 tulokset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti